Kürtaj

Kürtaj İstanbul

Kürtaj İstanbul işleminde; cerrahi müdahale gebeliği tıbbi olarak sonlandırır. Yani kürtaj istenmeyen gebelikler, hamileliğin düşükle sonuçlanması gibi durumlarda uygulanır. Ayrıca kürtaj, gebeliğin annenin sağlık durumunda hayati tehlike oluşturması halinde de bir çözüm yöntemidir. Ülkemizde, gebeliğin 10. haftasına kadar istenmeyen gebeliklerin kürtaj ile sonlandırılması yasaldır. Kelime anlamı “kazıma” manasına gelen kürtaj, günümüzde sıklıkla vakumla aspirasyon yöntemidir. Rahmin içinin ters basınç uygulanarak temizlenmesini sağlayan bu yöntem, diğer yöntemlere kıyasla daha az risk barındırır.

Yazımızın devamında kürtaj ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. İstanbul kürtaj operasyonu için bizimle iletişime geçin ve Op. Dr. Deniz Sarıkaya Kalkan’dan randevu alın.

Kürtaj Nedir?

Embriyonun cerrahi yöntemlerle tahliyesinin gerçekleştirilmesidir. Gebeliğin tıbbi olarak sonlandırılmasına kürtaj denir. Kürtaj kelimesi, “kazıma” anlamına gelmektedir. Bu ismin kullanılmasının nedeni, eskiden kürtaj operasyonlarının rahim içinin kazınarak gerçekleştirilmesidir. Bu yöntemde, küret adı verilen metal cihaz rahmi temizler. Ancak günümüzde en sık başvurulan kürtaj yöntemi, “vakumlu kürtaj” veya “vakumla kürtaj” olarak bilinen yöntemdir. Bu yöntemde, rahmin içine vakumla aspirasyon yapılır. Bu sayede, rahmin içine uygulanan ters basınç embriyoyu tahliye eder.

Gebelik sürecinde, erkeğin sperm hücreleriyle döllenen yumurta, rahme tutunarak burada gelişimini sürdürür. Döllenen yumurta (zigot), mitoz bölünerek hücre sayısını artırır ve embriyoya dönüşür. Hamileliğin ilk 10 haftalık diliminde, döllenen ve rahme tutunan yumurta, embriyo aşamasındadır. Ülkemizdeki yasal düzenlemeler, bu 10 haftalık süreç içerisinde, istenmeyen gebeliklerin kürtaj ile sonlandırılmasına izin verir.

Ne Zaman Kürtaj Yaptırmalıyım? 

Kürtaj, sıklıkla istenmeyen gebeliklerin sonlandırılmasında başvurulan bir yöntem olarak karşımıza çıkar. Ancak bunun yanı sıra;

  • Fetüste gelişimsel anomaliler varsa,
  • Gebelik veya doğum annenin sağlığını riske atıyorsa,
  • Düşük sonucunda rahim temizliği gerekiyorsa,
  • Bebeğin anne karnındaki gelişimi durduysa,
  • Rahimde şüpheli bir kitle varsa,
  • Rahim ve yumurtalık kanserleri riski varsa,
  • Rahim duvarında normal olmayan bir kalınlaşma varsa; endometrial hiperplazi,
  • Rahimde sıvı biriktiyse kürtaj uygulanabilir.

Kürtaj İstanbul Nasıl Yapılır?

Kürtaj operasyonu birden fazla yöntemle gerçekleştirilebilir. Günümüzde en sık başvurulan yöntem vakumla kürtajdır. Rahme ters basınç uygulanması ile gerçekleştirilen bu yöntem, diğer uygulamalara göre çok daha az risk barındırır. Küretler yardımı ile rahmin kazındığı kürtaj yönteminde, rahim duvarının yırtılması riski bulunur.

Vakumla Kürtaj Nasıl Yapılır?

Vakumla kürtaj yönetimi hastalar genel ve ya lokal anestezi altındayken yapılabilir. Genellikle hastanın, damar yolundan verilen sedatif ilaçlarla, derin bir uyku halinde tutulması tercih edilir.

Anestezi verildikten sonra, rahim ağzına ulaşılabilmesi için vajina duvarları, vajinal spekulum yardımı ile aralanır. Rahim ağzının da tenekulum ile tutturulması ile rahme ulaşılır. Bu uygulamalar esnasında herhangi bir enfeksiyon gelişimini engellemek adına, vajen içi ve rahim ağzı, dezenfekte edici bir solüsyonla yıkanır.

Vakumla kürtaj operasyonu esnasında, karmen adı verilen kanüller kullanılır. Bu karmen kanülleri, farklı boyut ve şekillerde olabilen, ince ve esnek tüplerdir. Hamileliğin dönemine ve hasta fizyolojisine en uygun olan kanül seçilir. Karmen kanülleri, vajen girişinden girilerek, rahme kadar ilerletilir. Kanülün dışarıda kalan ucu, ters basınç uygulanmasını sağlayacak olan cihaza bağlıdır. Bu cihazlar manuel veya otomatik olabilir. Kanüller yardımı ile rahme vakumla aspirasyon yapılır. Bu sayede rahmin içi boşaltılmış ve fetüs tahliye edilerek gebelik sonlandırılmış olur.

Kürtaj Sonrasında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?

Kürtajın tamamlanmasının akabinde, herhangi bir komplikasyon oluşmaması halinde, hastalar aynı gün içerisinde taburcu edilirler. Operasyondan sonra mide bulantısı, halsizlik gibi şikâyetler görülebilir. Kürtajdan sonraki 1 haftalık süreçte, hafif düzeye vajinal kanama olması normaldir. Ayrıca Kanama veya ağrıların şiddetlenmesi halinde, mutlaka hekiminize başvurmanız önerilir.

Kürtajdan sonraki birkaç gün içerisinde, hastaların kendilerini yoracak aktivitelerden kaçınması önemlidir. Ayrıca, 1-2 hafta cinsel perhiz uygulanması gerekebilir.

Kürtaj İstanbul Ne Kadar Sürer?

Kürtaj operasyonu, ortalama 25-30 dakika içerisinde tamamlanır.

İstanbul Kürtaj Fiyatları 2021

Kürtaj esnasında uygulanan anestezinin türü de, fiyatların farklılaşmasına neden olur. Kürtaj ücretleri klinikten kliniğe değişebilir. İstanbul kürtaj fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.