Kapalı Polip Ameliyatı

Kapalı Polip Ameliyatı İstanbul

Kapalı polip ameliyatı; rahim ağzında ve rahim içerisinde ortaya çıkan, genellikle iyi huylu lezyonlar olan poliplerin, cerrahi yöntemlerle çıkartılmasıdır. Polipler, rahmin iç tabakası olan endometriumda geliştiğinde, endometrial polip olarak adlandırılırlar. Genellikle rahimde polip görülen hastalarda, düzensiz adet kanaması ve anormal vajinal kanamalar gibi şikâyetler bulunur. Bu şikâyetlerin giderilmesi için polipler, cerrahi müdahale ile çıkartılabilir. Poliplerin çıkartılmasında en sık başvurulan yöntem, kapalı polip ameliyatıdır.

Yazımızın devamında kapalı polip ameliyatı ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. İstanbul kapalı polip ameliyatı için bizimle iletişime geçebilir ve Op. Dr. Deniz Sarıkaya Kalkan’dan randevu alabilirsiniz.

Polip Nedir?

Polipler, genellikle iyi huylu olan ve vücutta birçok farklı alanda gelişebilen lezyonlardır. Genellikle mukoza ile kaplı olan rahim, rahim ağzı, burun ve bağırsak gibi organlarda oluşan polipler, nadiren de olsa kötü huylu olabilirler.

Rahimde Polip Nedir?

Rahimde oluşan, iyi huylu lezyonlar, polip olarak adlandırılır. Rahmin iç dokusu olan endometrial tabakada geliştikleri için endometrial polip olarak da isimlendirilirler. Oldukça sık rastlanan bu lezyonlar, nadiren kanserleşme riski taşır; %0,3 ile %0,5 oranında kötü huylu poliplere rastlanır. Rahimde poliplerle en sık karşılaşılan bölge, fundus olarak da adlandırılan, rahmin tepe bölgesidir. Bunun yanı sıra, rahim ağzında da polip oluşması mümkündür.

Rahim ağzında oluşan polipler, beş farklı türde ortaya çıkabilir;

  • Hiperplastik Polipler: Vücutta salgılanan östrojen hormonu ile beslenen ve regl döneminde şiddetli ağrılara yol açabilen poliplerdir.
  • Fonksiyonel Polipler: Rahmin iç tabakası olan endometriuma benzer bir salgısal hücre üretimi yaparlar. Fonksiyonel poliplerin büyüme hızı, diğer türlere göre daha yavaştır.
  • Adenomatöz Polipler: Spor egzersizleri gibi aktiviteler esnasında, şiddetli ağrılara yol açabilen bir polip türüdür. Bu durumlarda ağrıya neden olmaları, adenomatöz poliplerin içerisinde kas dokusu bulunması ile ilgilidir. Hiperplastik polipler gibi adenomatöz polipler de, östrojen hormonu ile beslenirler.
  • Atrofik Polipler: Hiperplastik ve fonksiyonel polipler, zamanla başkalaşıma uğrayarak, atrofik poliplere dönüşür. Bu tür poliplerin gecikmeden tedavi edilmesi, oldukça önemlidir.
  • Pseudopolipler: Yalancı polip olarak da bilinen bu tür, adet döneminde ortaya çıkar ve sonrasında kendiliğinden kaybolur. Boyutları genellikle 1 cm’i geçmez.

Rahimde Polip Belirtileri Nelerdir?

Rahimde polip olan hastaların büyük bir kısmında, herhangi bir şikâyet veya belirti görülmez. Polipler, rutin jinekolojik muayeneler esnasında tespit edilir. Bu nedenle endometrial polipler, genellikle asemptomik olarak bilinirler. Ancak bazı vakalarda, poliplerin oluştuğu bölge, boyutları ve yapısal özellikleri gibi faktörlere bağlı olarak, hastalarda belirli şikâyetler görülebilir. Bu şikâyetlerden başlıcaları;

  • Adet döngüsünde düzensizlik,
  • Ara kanamalar,
  • Kahverengi vajinal akıntı,
  • Regl kanamasının çok şiddetli olması,
  • Cinsel birliktelik esnasında ağrı,
  • Cinsel ilişki sırasında veya sonrasında vajinal kanama,
  • Kısırlık olarak sıralanabilir.

Rahimde Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Rahimde bulunan poliplerin tedavisinde, cerrahi müdahaleye başvurulur. En sık başvurulan cerrahi yöntem, poliplerin histeroskopi ile görüntülenmesinin akabinde cerrahi müdahaledir. Histeroskop isimli cihaz kullanılarak gerçekleştirilen bu işlemde, cerrahi aletler yardımı ile poliplerin çıkartılması sağlanır.

Kapalı Polip Ameliyatı Nedir?

Rahimde oluşan poliplerin tedavisi için gerçekleştirilen polip ameliyatı, açık veya kapalı olmak üzere, iki farklı yöntemle uygulanabilir. Ameliyat esnasında, histeroskop isimli, kameralı bir cihaz kullanılabilir. Kapalı ameliyat, histeroskopik yöntemle gerçekleştirilir. Açık ameliyatta büyük bir kesi alanı olması, komplikasyon riskini artırır ve hastaların iyileşme sürecini uzatır. Bu nedenle, tıbbi açıdan bir engel bulunmadığı durumlarda, genellikle kapalı ameliyat tercih edilmektedir. İstanbul kapalı polip ameliyatı için bizimle iletişime geçebilir ve Op. Dr. Deniz Sarıkaya Kalkan’dan randevu alabilirsiniz.

Kapalı Polip Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı polip ameliyatı, histeroskopik yöntemle gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında, üzerinde ışık ve kamera bulunan, histeroskop isimli bir cihaz ile görüntüleme yapılır. Histeroskopik görüntüleme yapılırken, batın bölgesinde herhangi bir kesi yapılmaz, rahme vajinadan giriş yapılır.

Histeroskop ile elde edilen görüntü sayesinde yerleri tespit edilen polipler, histeroskop üzerinde bulunan kanallardan içeriye sokulan cerrahi aletler yardımı ile çıkartılır.

Kapalı Polip Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Kapalı polip ameliyatı, hastadan hastaya değişmekle beraber, ortalama 45 dakikada tamamlanan bir işlemdir. Hastalar genellikle, ameliyattan kısa bir süre sonra taburcu edilir ve birkaç gün içerisinde gündelik hayatlarına dönebilirler.

İstanbul Kapalı Polip Ameliyatı Fiyatları

Kapalı polip ameliyatı ücretleri, klinik ve hastane bazında değişiklik gösterebilir. İstanbul kapalı polip ameliyatı fiyatları ile ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.