Kolposkopi İstanbul
Kolposkopi İstanbul; kadın genital sistemi hastalıklarının tanı ve tedavisinde başvurulan bir görüntüleme yöntemidir. İşlem esnasında, teleskop benzeri bir cihaz olan kolposkop kullanılır. Bu sayede, inceleme gerçekleştirilen bölgenin daha net ve ayrıntılı bir görüntüsü elde edilmiş olur. Çıplak gözle görülmesi mümkün olmayan hücresel anomaliler, kolposkopi ile görülebilir. Böylece, genital alandaki patolojilerin tespit edilmesi mümkün olur. Kolposkopik görüntüleme ile inceleme yapılan alanlar, vulva, vajen girişi, vajina ve rahim ağzıdır. Kolposkopi esnasında, gerekli görüldüğü durumlarda biyopsi yapılarak, doku örneği alınabilir.
Yazımızın devamında kolposkopi ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. İstanbul kolposkopi işlemi için bizimle iletişime geçebilir ve Op. Dr. Deniz Sarıkaya Kalkan’dan randevu alabilirsiniz.
Kolposkopi Nedir?
Kolposkopi; kadınlarda genital bölgede detaylı bir inceleme yapmayı mümkün kılan bir görüntüleme yöntemidir. Kadın hastalıkları alanında, oldukça uzun süredir kullanılmakta olan kolposkopiden, ilk olarak 1900’lü yılların başında yararlanılmıştır.
İşlem esnasında, kolposkop isimli bir cihaz kullanılır. Bu cihaz, teleskop benzeri bir yapıya sahiptir ve görüntülenen alanın 6-40 kat arasında büyütülmüş görüntüsünü elde etmeyi mümkün kılar. Kolposkopun üzerinde bulunan ışık kaynağı ve kamera sayesinde, dış genital bölgenin yanı sıra, vajen içi ve rahim ağzı gibi bölgelerden de görüntü elde edilebilir.
İncelenen dokuların 40 kata kadar büyütülme şansının olması, gözle tespiti zor olan mevcut patolojilerin daha rahat tespit edilmesini sağlar. Elde edilen görüntü, gözle görülene kıyasla çok daha net ve ayrıntılıdır. İşlem esnasında şüpheli bölgelerden doku örneği alınması durumunda, kolposkopik biyopsi gerçekleştirilmiş olur.
Kolposkopi Hangi Durumlarda Yapılır?
Kolposkopik görüntüleme, Pap-Smear testi sonucunda veya HPV testinde şüphe uyandıran bir sonuçla karşılaşılan hastalarda, hücre bozulmalarını tespit edebilmek için uygulanabilir.
Kolposkopi Nasıl Yapılır?
Kolposkopi ile görüntüleme yapılması için hastalar ilk olarak jinekolojik muayene masasına alınırlar. İşlem esnasında hastalarda, normal bir jinekolojik muayeneden çok farklı bir his oluşmaz; ağrı veya acı veren bir işlem değildir.
Vajinal duvarların aralanarak rahim ağzının görüntülenebilmesi için vajinal spekulum yerleştirilir. Vajen içi ve rahim ağzı, dezenfekte edici bir solüsyon ile yıkanır ve böylece enfeksiyon riskine karşı önlem alınmış olur. Bu yıkama işlemi aynı zamanda, hücre ve dokulardaki bozulmaların daha rahat görüntülenmesini sağlayarak; daha net bir görüntü elde edilmesini kolaylaştırmış olur.
Rahim ağzına sürülen %5 oranındaki asetik asit hücresel anomalilerin tespit edilmesini sağlar. Asetik asit sürüldüğünde, anormal hücre bulunan bölgeler, beyaz renge boyanır. Acetowhite alan olarak isimlendirilen bu bölgelerden doku örneği alınabilir. Hücresel bozulma bulunan alanların tespit edilmesi için başvurulan bir diğer yöntem de, Schiller testidir. Bu yöntemde rahim ağzına lügol solüsyonu sürülerek inceleme gerçekleştirilir.
Kolposkopi esnasında büyütülmüş görüntünün elde edilmesini sağlayan kolposkop, vajen girişinin birkaç santim önüne yerleştirilir. Görüntüleme işlemi için vajen içine giriş yapılmasına gerek yoktur. Kolposkop üzerindeki ışık kaynağı, vajinanın iç kısmına ışık verilmesini sağlar. Kolposkopun üzerindeki kamera ile de görüntü alınmış olur. Yapılan testler sonucunda, görüntüleme esnasında şüpheli bir hücre bozulmasıyla karşılaşılmış ise biyopsi yapılarak, doku örneği alınır.
İstanbul kolposkopi işlemi için bizimle iletişime geçebilir ve Op. Dr. Deniz Sarıkaya Kalkan’dan randevu alabilirsiniz.
Kolposkopik Biyopsi Nasıl Yapılır?
Kolposkopi esnasında şüpheli bir lezyonun varlığının tespit edildiği durumlarda, biyopsi pensi kullanılarak doku örneği alınabilir. Vulva, vajina veya serviksten alınan doku örneği, patolojik incelemeye tabi tutulur. Doku örneğinin alındığı bölgeye bağlı olarak, biyopsi öncesinde hastalara anestezi uygulanabilir. Vulva ve vajen, sinirler bakımından daha yoğun alanlardır. Bu nedenle, bu bölgelere uygulanacak olan biyopsi işleminden önce, hastalara lokal anestezi uygulanabilir. Servikal bölge ise sinir açısından çok yoğun bir alan olmaması nedeniyle, bu bölgede yapılan biyopsi genellikle anestezi gerektirmez. İşlem esnasında hastalarda, hafif bir kramp hissi oluşur.
Kolposkopi Öncesinde Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Daha net bir görüntü elde edebilmek adında, kolposkopiden önceki 1-2 gün boyunca;
- Cinsel birliktelik yaşanmaması,
- Tampon kullanılmaması,
- Vajinal ilaç kullanılmaması,
- Vajinal duş alınmaması gerekir.
Kolposkopi işleminin regl dönemine denk getirilmemesi de, görüntülemenin sağlıklı olması açısından önemlidir.
İstanbul Kolposkopi Fiyatları
Kolposkopi ücretleri, hastane ve klinik bazında farklılık gösterebilir. İstanbul kolposkopi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.