Sezaryen Doğum

Sezaryen Doğum İstanbul

Sezaryen doğum İstanbul; anne karnındaki bebeğin, cerrahi müdahale ile karın bölgesinden rahme ulaşılarak çıkartılmasıdır. Bebeğin dünyaya vajinal yoldan gelmesinin mümkün olmadığı durumlarda, sezaryen doğuma başvurulur. Vajinal yoldan gerçekleşen normal doğumun anne ve bebek sağlığı açısından risk oluşturduğu vakalarda, alanında uzman bir kadın doğum hekiminin yönlendirmesiyle sezaryen doğum gerçekleştirilebilir. Lokal veya genel anestezi uygulanarak gerçekleştirilen sezaryen doğumda, genellikle epidural anesteziden yararlanılır. Bu sayede, ameliyat esnasında karın ve rahme atılan kesiler, hasta tarafından hissedilmez. Rahme atılan kesi vasıtasıyla bebeğe ulaşılır. Böylece anneden ayrılan bebeğin, sağlıklı bir şekilde dünyaya getirilmesi amaçlanır.

Yazımızın devamında sezaryen doğum ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. İstanbul sezaryen doğum için bizimle iletişime geçebilir ve Op. Dr. Deniz Sarıkaya Kalkan’dan randevu alabilirsiniz.

Sezaryen Doğum Nedir?

Ortalama 40 hafta süren gebelik sürecinin ardından, annede görülen düzenli rahim kasılmaları ve sancılar ile beraber, doğum süreci başlamış olur. Normal bir doğum sürecinde, bebeğin gebelik sürecinde doğum pozisyonuna geçerek, vajinal yoldan dışarı çıkması beklenir. Ancak birçok farklı neden sonucunda vajinal doğum, sağlıklı bir şekilde gerçekleşemeyebilir. Vajinal doğumun mümkün olmadığı veya anne ve bebek sağlığını riske atacağı vakalarda, doğumu sezaryen ile gerçekleştirmek mümkündür.

Sezaryen doğumda, annenin karnına cerrahi bir kesi atılarak rahme ulaşılır. Rahme atılan cerrahi kesi sayesinde de, bebeğe ulaşmak mümkün hale gelir. Sezaryen doğumda bebek, ameliyathane ortamında, cerrahi müdahale ile dünyaya getirilir. Operasyon esnasında anne, anestezi etkisi altında olacağı için herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. Genellikle epidural anestezi tercih edilmekle beraber, damar yolundan sedasyon verilerek genel anestezi veya lokal anestezi uygulamak da mümkündür.

Sezaryen Doğum Hangi Durumlarda Uygulanır?

Sezaryen doğum, normal doğumun gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığı veya vajinal yolla doğum gerçekleştirilmesinin anne ve bebek sağlığı açısından riskli olduğu durumlarda uygulanır. Doğum öncesinde bebekte veya annede bulunan risk faktörleri tespit edilerek, en uygun olan doğum yöntemine karar verilir. Sezaryen doğumun tercih edilmesine neden olabilecek risk faktörleri;

  • Bebeğin doğum için uygun pozisyonda olmaması; ters gelmesi,
  • Bebeğin eşi olarak da bilinen plasentanın, bebekten erken ayrılması veya yerleşiminde bozukluklar olması,
  • Anneden bebeğe geçme riski bulunan enfeksiyon hastalıklarının var olması,
  • Bebeğin iri bebek olması, 4 kilodan fazla ağırlığa sahip olması,
  • Kordonda sarkma olduğunun tespit edilmesi,
  • Annede rahim yırtılması olması,
  • Leğen kemiğinde kırık olması,
  • Bebeğin kafatasındaki boşluklarda sıvı birikimi olduğunun saptanması,
  • Annede kalp rahatsızlığı bulunması,
  • Vajinal doğumu engelleyecek bir tıkanıklık olması,
  • Rahimde miyom veya polip olması,
  • Annenin daha önce rahimle ilgili ameliyat geçirmiş olmasıdır.

İstanbul sezaryen doğum için bizimle iletişime geçebilir ve Op. Dr. Deniz Sarıkaya Kalkan’dan randevu alabilirsiniz.

Sezaryen Doğum Nasıl Yapılır?

Sezaryen doğum, cerrahi bir müdahale içerdiği için ameliyathane ortamında ve hasta anestezi altındayken gerçekleştirilir. Anestezi uygulaması olarak lokal veya genel anesteziden yararlanılabilir. Ancak, en sık başvurulan yöntem, epidural anestezi olarak karşımıza çıkar.

Epidural anestezi için hastanın bel bölgesinden giriş yapılarak, omuriliğe ulaşılır. Omurilik üzerindeki zara bir katater yerleştirilir. Bu katater vasıtasıyla verilen anestezik ilaç sayesinde, hastanın belden aşağısı uyuşturulur. Aynı zamanda hastaya koldan damar yolu açılarak, gerekli olan ilaç ve sıvı takviyesi yapılır.

Anestezi işlemi tamamlandıktan sonra, hastanın mesanesine sonda yerleştirilir. Karından başlayarak, dize kadar olan bölge, özel bir solüsyon ile dezenfekte edilir. Bu sayede, olası bir enfeksiyon riski, en aza indirilmiş olur.

Sonrasında hastanın karın bölgesi, ortalama 10 cm boyutunda bir kesi atılarak açılır. Karın bölgesindeki katlar geçilerek, rahme ulaşılır. Rahim üzerine de, karın bölgesindeki benzer bir kesi atılır. Böylece rahim içerisinde bulunan bebeğe ulaşılmış olur. Bebeğin anne karnından çıkartılmasından sonra, plasenta da rahimden çıkartılır ve rahim içi temizlenir. Hem rahme, hem de karna atılan kesiler, cerrahi dikişlerle kapatılır. Böylelikle, doğum işlemi tamamlanmış olur.

Sezaryen Sonrasına Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Sezaryen doğum sonrası, anne ve bebek ortalama 24-48 saat boyunca müşahede altında tutulur. Operasyon sonrasında kesi atılan alanların tam olarak iyileşmesi, 4-6 hafta arasında değişiklik gösterebilir. Bu süre zarfında, hastaların kendilerini yoracak aktivitelerden kaçınması önerilir.

İstanbul Sezaryen Doğum Fiyatları 2021

Sezaryen doğum ücretleri, klinikten kliniğe değişebilir. Tercih edilen anestezi yöntemi de, fiyatlarda farklılık olmasına neden olabilir. İstanbul sezaryen doğum fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.