Spiral Uygulamaları İstanbul
Spiral uygulamaları İstanbul; kadınlar tarafından yoğun olarak tercih edilen, doğum kontrol yöntemlerinden biridir. İstenmeyen gebelikleri engelleyen spiral uygulamaları, hormonlu spiral ve bakır telli spiral olmak üzere, iki farklı çeşide sahiptir. T şeklinde bir alet olan spiral, rahim boşluğuna takılır. Bu sayede rahmin içi, gebelik için uygun olmayan bir hale gelmiş olur. Kullanım süresi, ortalama 5 yıl olan spiral, bu süre zarfında istenmeyen gebeliklere karşı, büyük oranda koruma sağlayan bir doğum kontrol yöntemidir.
Yazımızın devamında spiral uygulamalar ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. İstanbul spiral uygulamalar için bizimle iletişime geçebilir ve Op. Dr. Deniz Sarıkaya Kalkan’dan randevu alabilirsiniz.
Spiral Nedir?
Spiral, istenmeyen gebelikleri önleyebilmek adına kullanılan bir rahim içi araçtır. Rahmin içine yerleştirilen, T’ye benzer bir şekle sahip olan bu araç, spiral olarak isimlendirilir. Farklı şekil ve boyutlara sahip olan spiraller arasından, hasta için en uygun olanı seçilir.
Spiral taktırmak, oldukça etkili ve güvenli bir doğum kontrol yöntemidir. Bu yöntemde, rahmin içine yerleştirilen spiral, rahim zarının gebeliğe elverişli olmasını engelleyecek bir duruma gelmesini sağlar. Rahme yerleştirilen spiral, rahim içinde kronik inflamasyona neden olur. İnflamasyon, halk arasında iltihap olarak da bilinmekle beraber, vücudun savunma sisteminin bir parçasıdır. Bağışıklık sistemimiz, hasar meydana geldiğini düşündüğü dokuların onarılması için bu tepkiyi verir.
Rahim içerisinde yerleştirilen spiral ile oluşan kronik inflamasyon, spermlere zarar verir ve tüplere geçişini engeller. Ayrıca spiraller, rahim zarını incelterek, döllenmiş yumurtanın da rahme tutunmasına engel teşkil eder. Bu sayede, gebeliğin oluşması önlenmiş olur.
Spiral Uygulamaları Nelerdir?
Spiral uygulamalar, iki türde spiral kullanılarak gerçekleştirilebilir;
Bakır Telli Spiral
Bakırlı spiral olarak da bilinen bu rahim içi araç, T şeklindedir. Fundus olarak da bilinen rahmin tepe noktasına yerleştirilir. Bakır içermesi nedeniyle, rahimde kronik inflamasyon oluşmasına neden olur. Ayrıca, rahim iç zarına etki ederek, embriyonun rahme tutunmasını engeller. Bu sayede, oldukça etkili bir koruma sağlar. Bakır telli spiraller, farklı boyut ve çeşitlerde bulunur. Genişlikleri 28-32 mm, boyları ise 30-36 mm arasında değişir. Hasta için en uygun olan boyutlara sahip olan rahim içi araç seçilerek, rahme yerleştirilir. Hastaya uygun olmayan boyutta spiral takılması, kasıklarda ağrı, kanama, kayma veya düşme gibi sorunlara yol açabilir.
Hormonlu Spiral
İçerisinde progesteron hormonu bulunan rahim içi araçtır. Düşük dozlarda salgıladığı progesteron hormonu sayesinde, doğum kontrolü sağlar. Salgılanan bu hormon, rahmin iç zarının incelmesini sağlayarak, embriyonun rahme tutunmasını engeller. Bakırlı spirale benzer olarak, T şeklindedir ve rahmin içine yerleştirilir. Takılmasından itibaren 5 yıl süreyle kullanılabilir. Salgıladığı hormon, yalnızca rahim içerisinde etki yapar, vücuttaki genel hormon sevilerinde değişiklik yaratmaz.
İstanbul spiral uygulamaları hakkında tüm sorularınız için bizimle iletişime geçebilir ve Op. Dr. Deniz Sarıkaya Kalkan’dan randevu alabilirsiniz.
Spiral Nasıl Takılır?
Spiral takılması, oldukça basit bir işlemdir, klinik ortamında gerçekleştirilir. Spiral takılması esnasında hastalar, jinekolojik muayene masasına alınırlar. Rutin bir jinekolojik muayene esnasında da kullanılan vajinal spekulum, vajinaya yerleştirilir. Bu sayede, vajina duvarları aralanmış olur ve hekim, rahim ağzına ulaşabilir. Antiseptik bir solüsyon ile rahim ağzı temizlenir. Böylece, enfeksiyon gelişimi engellenmiş olur.
Rahim ağzı, tenekulum isimli bir alet yardımı ile tutturulur. Bu sayede, rahmin içine ulaşılıp, spiralin yerleştirilmesi mümkün olur. Spiral, rahmin tepe noktasına yerleştirilir. Spiralin daha sonra çıkartılmasını sağlayacak olan ipte bulunan fazlalık, makas ile kesilir. Son olarak da, spiralin doğru konumda olduğu, ultrason ile görüntüleme yapılarak teyit edilir.
Spiral Kimlere Takılabilir?
Gebelik şüphesi bulunmayan, rahim ve vajinada enfeksiyon olmayan tüm kadınlarda, spiral takılarak, istenmeyen gebeliklerden korunma sağlanabilir.
Spiral Uygulamaları Sonrasında Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?
Spiral taktıran kadınlarda, takılan rahim içi aracın türüne bağlı olarak, regl kanamalarında artma veya azalma görülebilir. Hormonlu spiral, adet kanamasında azalma yaparken; bakırlı spiraller, kanamada artma olmasına neden olabilir.
Spiral takıldıktan sonra, ortalama 7 gün cinsel perhiz uygulanması gerekir. 1-2 gün deniz, havuz, hamam, sauna benzeri ortamlara girilmemelidir.
İstanbul Spiral Uygulamaları Fiyatları
Spiral uygulamalarında ücretler, kullanılan rahim içi araca bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Fiyatlar, klinik ve hastane bazında da değişebilmektedir. İstanbul spiral uygulamaları fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.