Yumurtalık Kisti Tedavisi

Yumurtalık Kisti Tedavisi İstanbul

Yumurtalık kisti tedavisi; genellikle hormonal dengedeki düzensizlik sonucunda ortaya çıkan yumurtalık kistleri, iyi huylu kitlelerdir. Nadiren de olsa, kötü huylu olma riski bulunan bu kistlerin tedavisinde, kistin türüne ve ortaya çıkma nedenine göre farklı tedavi seçeneklere başvurulabilir. Hormonal düzensizlik nedeniyle gelişen kistlerin tedavisinde, genellikle hastalara reçete edilen ilaçlarla, hormonal dengenin tekrardan sağlanması amaçlanır. Kötü huylu olma ihtimali bulunan veya büyük boyutlu kistlerin var olması durumunda ise cerrahi müdahaleye başvurulabilir.

Yumurtalık Kisti Nedir?

Yumurtalık kistleri, over olarak da bilinen yumurtalıkların içerisinde veya üzerinde ortaya çıkan, genellikle iyi huylu kitlelerdir. İçleri sıvı veya jelimsi bir madde ile dolu olan bu kistler, hastalarda birtakım şikâyetlere yol açabilir. Ortaya çıkan şikâyetler, kistlerin türüne ve boyutlarına göre değişebilir. Hormonal dengede bozulma, yumurtlama döngüsünde bozulma gibi nedenlerle ortaya çıkan kistler, regl düzensizliğine neden olabilir. Bu gibi durumların varlığında, alanında deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı hekimine başvurarak, yumurtalık kisti tedavisi sürecini başlatmak gerekir.

Yumurtalık Kisti Neden Olur?

Yumurtalık kistleri, farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Genellikle hormonal düzenin dengesinde meydana gelen bozulma, yumurtalıklarda kist oluşumunu tetikler. Sağlıklı bir yumurtlama süreci, hormonal düzenin dengesine bağlı bir şekilde ilerler. Yumurtalıkların içerisinde bulunan folikül isimli kesecikler, yumurta hücrelerini içinde barındırır. Yumurtaların gerekli olgunluğa erişmesi sonucunda, folikül kesecikleri çatlar ve yumurtayı serbest bırakır. Hormonal dengedeki bozulma, yumurtanın gelişimini tamamlayamamasına neden olabilir. Bunun sonucunda, folikülün çatlayamaması nedeniyle, yumurta hücresi burada kistleşebilir. Bu şekilde oluşan kistler, folikül kisti olarak adlandırılır.

Bunun yanı sıra, endometriozis hastalığı sonucunda, rahmin iç dokusu olan endometrium, yumurtalıklarda da ortaya çıkabilir. Bu durum, çikolata kisti olarak bilinen kistlerin ortaya çıkmasına neden olur. Ayrıca, gebelik süreci ve pelvik enfeksiyonlar da, yumurtalıklarda kist oluşumuna neden olabilmektedir.

İstanbul yumurtalık kisti tedavisi için bizimle iletişime geçebilir ve Op. Dr. Deniz Sarıkaya Kalkan’dan randevu alabilirsiniz.

Yumurtalık Kisti Türleri Nelerdir?

Yumurtalık kistleri, fonksiyonel kistler ve patolojik kistler olmak üzere, ikiye ayrılır.

Fonksiyonel Kistler

Folikül kistleri ve luteal kistler, fonksiyonel kistlerdir. Folikül kistleri, hormonal dengedeki bozulma gibi nedenlerle, yumurtlama sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanamaması sonucunda ortaya çıkar. Luteal kistler ise gelişimini tamamlayıp folikül kesesinden ayrılan yumurtanın ardında kalan, corpus luteum isimli dokunun, kanla dolarak şişmesi sonucunda ortaya çıkar.

Patolojik Kistler

Dermoid kistler ve sisteinomlar, patolojik kist grubuna dâhil olan kistlerdir. Dermoid kistler, genellikle 30 yaş altındaki kadınlarda karşılaşılan kistlerdir. Nadiren de olsa kötü huylu olma olasılıkları bulunur. İyi huylu olsalar dahi, cerrahi müdahale ile çıkartılmaları önerilir. Sisteinomlar ise genellikle 40 yaş üzeri kadınlarda görülür. Yumurtalıkların dış kısmında oluşurlar. Genellikle iyi huylu olmalarına rağmen, tespit edildiklerinde, cerrahi müdahale ile çıkartılmaları önerilir.

Yumurtalık Kisti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yumurtalık kistlerinin tedavisinde, hastada mevcut olan şikâyetler, kistin türü ve boyutu, önemli değişkenlerdir. Bu faktörlerin değerlendirilmesi ile hasta için en uygun tedavi seçeneğine karar verilir. Ayrıca hastanın medikal durumu, hasta öyküsü, genetik faktörler, kiste neden olan faktörlerin tespiti de, bu süreçte önemli rol oynar.

Kötü huylu olma olasılığı bulunmayan, hastalarda şiddetli semptomlara yol açmayan, küçük boyutlu kistlerin varlığında, genellikle ilaç tedavisine başvurulur. Genellikle, hastalara reçete edilen doğum kontrol hapları ile hem hormonal dengenin sağlanması, hem de yumurtlama döngüsünü keserek, folikül kistlerinin oluşmasının engellenmesi amaçlanır.

Büyük boyutlu, düzenli takipte büyüme eğilimi gösteren, kötü huylu olma olasılığı bulunan, şiddetli semptomlara neden olan kistlerde ise yumurtalık kisti ameliyatına başvurulabilir.

Yumurtalık Kisti Ameliyatı Nedir?

Yumurtalık kisti ameliyatı, overlerde bulunan kistlerin, cerrahi müdahale ile çıkartılmasıdır. Açık veya kapalı yöntemle gerçekleştirilebilir. Ancak, herhangi bir engel bulunmayan durumlarda laparoskopik cerrahi tekniklerle, kapalı yumurtalık kisti ameliyatına başvurmak, daha sık tercih edilmektedir.

İstanbul Yumurtalık Kisti Tedavisi Fiyatları

Yumurtalık kistlerinin tedavisinde, ilaçla tedavi ve cerrahi yöntemler olmak üzere, farklı seçeneklere başvurulabilir. Hasta için en doğru tedavi planı, uzman hekim muayenesi ile belirlenir. Bu nedenle, fiyatlar değişiklik gösterebilir. İstanbul yumurtalık kisti tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.